Keittiön lattian purku käynnistyi suunnitellusti torstaiaamuna ja talkooväen kanssa oli tarkoitus aloittaa uuden lattian rakennus aamupäivän aikana. Valitettavasti talkoita ei päästykään pitämään, sillä keittiön lattian eristys osoittautui hivenen kosteaksi ulkoseinän lähistöltä. Onneksi kohteeseen saatiin nopeasti korjausrakentamiseen perehtynyt kirvesmies ja ongelman syytä päästiin pohdiskelemaan. Lattiaa avattiin hieman enemmän jolloin havaittiin, että kosteutta esiintyi miltei kauttaaltaan vanhan puolen lattian alueella ja se lähes poikkeuksetta ilmeni lattiarakenteeseen suoraan betonilaatan (roskavalu) päälle asennetun muovin lämpimällä puolella. Muovi lienee asennettu aikanaan suojaamaan maasta kapilaari-ilmiön vuoksi laattaan siirtyvältä kosteudelta, mutta talvisaikaan laatan ollessa sisäilmaa huomattavasti viileämpi se olikin alkanut tiivistämään huoneilmassa olevaa kosteutta lattiaan, joka puolestaan oli imeytynyt eristeisiin ja alkanut siten lahottamaan lattian juoksuja ja muita rakenteita.
Ongelman osalta konsultoitiin kahta eri rakennusmestaria ja kahta asiantuntevaa kirvesmiestä, joiden näkemykset erosivat hivenen toisistaan. Osa epäili ilmiön syyksi kondensoitumista, osa kapilaari-ilmiötä. Kaikki olivat kuitenkin samaa mieltä siitä, että muovi täytyy poistaa rakenteesta ja tilalle asentaa huopakerros, eli aluskate. Tämän jälkeen vaihtoehtoina olivat joko koolattu puulattia taikka valulattia. Erään näkemyksen mukaan nämäkään keinot eivät poistaisi ongelmaa täysin vaan betonilaatta sokkeleineen olisi pitänyt rakentaa uudelleen(=uusi talo)
No, kaikki asiantuntijat olivat lienee osaltaan oikeassa, mutta koska tavoitteena ei ollut uuden talon rakentaminen, vaan olemassa olevan kuntoon saattaminen, niin paikalle pyydettiin vielä Mikkelin kaupungin rakennusneuvoja arviomaan tilannetta. Yhteistuumin todettiin, että koska talo oli maannut paikoillaan jo kuutisen kymmentä vuotta eikä ulkoseinien runkorakenteessa taikka laatassa ollut havaittavissa merkittäviä vaurioita olisi muovin poistaminen ja huovan asentaminen varsin riittävä toimenpide. Lisäksi lattiarakenteen eristeeksi valittaisiin ekovilla, jonka puukuidut pystyvät siirtämään lattiarakenteeseen johtuvaa kosteutta pintamateriaalin kautta huoneilmaan lasivillaa paremmin.
Takapakkiahan tästä havainnosta luonnollisesti tuli niin taloudellisesti kuin aikataulullisestikin, mutta koska myyjä oli ymmärtäväinen tilanteen suhteen niin purkutyöt saatiin käyntiin vielä samana päivänä ja uuden lattian rakennustöihin alettiin värväämään asiantuntevaa kirvesmiestä.
Kiitokset kaikille tilanteen selvittämiseen osallistuneille tahoille! Pahinta näissä kosteusvauriotapauksissa on epätietoisuus, mutta onneksi joustoa aikatauluissa löytyi ja suunnitelmat olivat selvillä havaintoa seuranneen päivän aikana.
Ohessa muutama kuva lattian purkutöistä ja uudelleen rakentamisesta.:
Lattialaudat päreiksi! Valitettavasti ponttiin naulattua lautaa ei saanut ehjänä irti. Uudet jo odottavat asennustaan vieressä :)
Pahiten olivat oireilleet seinän vieressä olleet rakenteet, joista osa lienee alkuperäisiä vuodelta -64.
Vanha lattia purettuna, alushuopa laatan päälle asennettuna. Tästä se lähtee rakentumaan! Muovia ei lattiaan jäänyt höyrysulkua lukuun ottamatta.